Tips voor een soepele nek en ontspannen schouders

augustus 12, 2023

Tips voor een soepele nek en ontspannen schouders

Een soepele nek en schouders zijn essentieel voor dagelijkse bewegingen, of het nu gaat om het over je schouder kijken in het verkeer of het uitvoeren van alledaagse taken. In dit blog delen we 9 eenvoudige tips waarmee je direct verlichting kunt vinden voor je nek en schouders. Deze tips zijn gemakkelijk toe te passen en kunnen je helpen om soepeler te bewegen en pijnklachten te verminderen.

 1. Neem regelmatig pauzes

Neem vaker pauzes om te ontspannen en stress geen kans te geven om zich vast te zetten in je schouders en nek. Zelfs een korte pauze van 5 minuten kan je lichaam helpen ontspannen. Maak effectief gebruik van je pauze door bijvoorbeeld een korte wandeling te maken, ademhalingsoefeningen te doen, te mediteren of te genieten van rustgevende muziek of natuurgeluiden. Laat tijdens deze pauzes je e-mail, gesprekken over werk en social media even links liggen.

 1. Oefeningen voor het ontspannen van spieren

Voer regelmatig ontspanningsoefeningen uit om de spieren in je nek en schouders te ontspannen. Doe deze bewegingen rustig en herhaal ze meerdere keren per dag. Je kunt ze bijvoorbeeld doen voor of na het avondeten, voordat je naar bed gaat, in de file, achter je bureau of zelfs op het toilet als je liever niet hebt dat anderen het zien.

Beweging 1

Ga rechtop zitten, sluit je ogen en strek je nek door je kruin richting het plafond te bewegen. Adem diep in door je neus en duw je borst naar voren, waardoor je schouders naar achteren en omlaag bewegen. Adem rustig uit door je mond. Herhaal dit 5 tot 10 keer.

Beweging 2

Ga rechtop zitten en beweeg je kin naar je borst. Maak nu met je kin naar beneden kleine cirkelbewegingen met je hoofd. Doe dit ongeveer 1 minuut lang en wissel de cirkelbewegingen af tussen rechts en links.

Beweging 3

Ga rechtop zitten en haal je schouders op terwijl je inademt, waardoor je schouders aanspannen. Laat je schouders langzaam zakken terwijl je rustig uitademt. Herhaal dit 5 tot 10 keer.

 1. Hoofdhuidmassage voor ontspanning

Een massage van de hoofdhuid werkt zeer ontspannend, ook voor de spieren in je nek en schouders. Maak met je vingertoppen cirkelvormige bewegingen op je hoofdhuid. Als dit te inspannend is, kun je ook een hoofdmassagespin gebruiken die je eenvoudig op en neer beweegt over je hoofd. Het voelt echt fantastisch!

 1. Gebruik een hotgel voor stijfheid en pijn

Breng hotgel of hotcrème aan op de huid waar je spieren stijf en pijnlijk zijn. De warmte van de gel helpt onmiddellijk tegen de pijn en stijfheid, doordat je spieren ontspannen. Bovendien bevordert de warmte de plaatselijke doorbloeding, waardoor je spieren gemakkelijker kunnen herstellen. Hotgel wordt daarom ook vaak gebruikt bij spierpijn.

 1. Nekmassage voor directe verlichting

Ga rechtop zitten en draai je hoofd een beetje naar rechts. Masseer je nek gedurende 1 minuut met zachte kneedbewegingen met je linkerhand. Draai nu je hoofd een beetje naar links en masseer gedurende 1 minuut met je rechterhand. Deze massage helpt direct bij het ontspannen van je nekspieren. Hoewel de stijfheid en pijn niet direct zullen verdwijnen, zul je wel verlichting ervaren.

 1. Doe aan fitness en versterk je spieren

Train je spieren, niet alleen je schouder- en nekspieren, maar alle spieren in je lichaam. Door je spieren te versterken, verbeter je je houding en maak je je lichaam van top tot teen sterker. Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld je schouder- en nekspieren overbelast bij tillen en andere bewegingen. Na het sporten is het ook belangrijk om te stretchen.

 1. Stretchoefeningen voor ontspanning

Door je spieren te stretchen, kunnen verkorte en gespannen spieren ontspannen en uiteindelijk weer langer worden. Probeer de volgende stretchoefening:

 • Ga rechtop zitten en laat je schouders ontspannen hangen.
 • Beweeg je hoofd langzaam opzij, breng je rechteroor richting je rechterschouder.
 • Houd deze houding 20 seconden vast en kijk dan naar je rechteroksel.
 • Houd opnieuw 20 seconden vast en rol je hoofd naar voren, breng je kin naar je borst.
 • Houd 20 seconden vast en kijk dan naar je linkerschouder.
 • Houd opnieuw 20 seconden vast en buig je hoofd opzij, breng je linkeroor naar je linkerschouder.
 • Houd 20 seconden vast en herhaal deze oefening in tegengestelde richting door je hoofd eerst naar links te bewegen.
 1. Oefening om schouders, rug en nek te ontspannen

Met deze oefening maak je de spieren in je bovenrug, nek en schouders los. Het richt zich ook op de plek waar vaak spanning zit, namelijk de overgang van de borstwervels naar de nekwervels.

 • Ga rechtop staan met je benen op heupbreedte uit elkaar.
 • Draai je bovenlichaam naar links terwijl je naar voren blijft kijken. Je linkerschouder bevindt zich nu achter je lichaam en je rechterschouder ervoor. Je onderlichaam blijft recht, maar je bekken kan iets meedraaien.
 • Terwijl je draait, zwaaien je armen om je lichaam. Je rechterarm zwaait voorlangs en je linkerarm zwaait achterlangs.
 • Herhaal deze draaibeweging ook in de andere richting en voer alles ongeveer 10 keer uit.
 1. Gebruik een telefoon- of tablethouder

Als je veel tijd besteedt aan het kijken naar je telefoon of tablet, houd je je hoofd vaak in een verkeerde positie. Dit legt extra druk op je nekspieren en -wervels. Gebruik daarom een telefoon- of tablethouder. En zorg ervoor dat je je telefoon of tablet recht voor je houdt om spanning op je nek te verminderen.

Door deze 9 tips toe te passen, kun je direct een beetje soepeler worden in je nek en schouders. Probeer ze uit en ontdek welke tips het beste werken voor jou. Vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen, je spieren te ontspannen, oefeningen te doen en indien nodig pijnstillers te gebruiken. Je welzijn staat voorop, en met een beetje zorg en aandacht kun je pijnklachten in je nek en schouders verminderen en genieten van een soepel en comfortabel lichaam.

×

Hallo!

Wil je contact opnemen, dan gaat dit het snelst via whats app: 06 14 75 80 09. Maar je kunt ook bellen of mailen. Klik hier onder om direct contact op te nemen via WhatsApp (Web/Mobile)

 

×